Hvordan velge rett ski til Topptur

| 09.11.17 19:00

| Topptur, toppturkurs

Del 1.
I dag vil jeg gi dere mine meninger om hvordan man velger en bra toppturski. Poenget med denne teksten er at den skal gjøre dere bedre forberedt til toppturer sammen med våre guider i Uteguiden. Etter å ha lest dette vil du forhåpentligvis ha en bedre forståelse til å ta dine egne valg.
DSC01725.jpg

For det første så er det viktig å vite hva du skal bruke skiene til, topptur er et ganske stort segment/spekter. Noen ønsker å stå på ski ned bratte fjellsider og andre moderat store åpne fjellsider. Her er noen gode spørsmål man kan stille seg selv:
  • Hvilken type skikjøring liker du?
  • Er nedkjøringen eller turen opp viktigst for deg?
  • Hvor mye penger er du villig til å bruke?
For meg som guide er det noen ski egenskaper som er viktigere enn andre
 
Vekt
Selv om jeg liker å tenke at en dag med toppturer inneholder mye nedoverkjøring er det helt klart at man bruker mer tid opp en ned. Så selv om jeg ønsker å fokusere på nedkjøringen, må jeg likevel opp for å kunne kjøre nedover. Dersom mine bein er slitne når man skal gjøre nedkjøringen vil det ikke bli like morsomt. Jeg bruker stort sett et par Dynafit Cho Oyu, dette er min favoritt ski de 4 siste årene.
 
Lengde
En kort ski er lettere å kontrollere enn lengre ski og spesielt i kick turns er det vanskeligere å bevege seg med en lang ski. Dette vil normalt føre til at du faller med leggene spredt ut og ser ikke så kult ut som du gjerne vil at det skal gjøre når du er ute på topptur.
 
Allsidighet
Alle vil ha en ski som kan gjøre alt, god på pudderdagene, isete underlag og gjennomslagsskare - Jeg tipper at den som hadde klart å lage en ski med de egenskapene hadde vunnet Nobelprisen ;) Likevel bør du ikke bruke en ski som er super bred og laget for de store pudder dagene på alle dine toppturer nettopp på grunn av det som står over her. Til de dagene som er oftest her i Sunnmørsalpene har jeg ofte et par brede ski som Dynafit Beast 108 eller Denali skien som har en bredere front.
 
I mitt hjemland Sverige bruker vi ofte ordet “Lagom” som jeg beskriver som akkurat riktig, ikke for mye og ikke for lite. Dette er en av tingene du bør ha i tankene når du skal kjøpe ski.
 
Normalt anbefaler jeg våre kunder å bruke en ski som er rundt 100 mm under foten, dette er en skikkelig “lagom” -ski. Med en ski som en bredere enn dette vil det bli vanskelig å få stålkantene inn i sidene oppover når det er hardt og isete forhold. Derfor har vi valgt å bruke Dynafit Tour 96 som vår utleie ski denne vinteren. Dette er en bra ski som takler det meste av forholdene man kan få.
 
For de som tenker mest på nedkjøringen har vi noen bredere ski som alternativ denne vinteren. Dette er vår 4Frnt Hoji, en mer nedkjørings orientert ski, klar til de store pudder dagene.
 
I denne kategorien av ski vi har er det mye å velge mellom, men husk å ikke velg en for tung og bred ski. Du regner normalt 1 kg under foten som 5 kg på sekken.
 
Følg oss videre for den neste oppdateringen om bindinger & skistøvler til våre ski, eller ta en titt på "Pakk sekken riktig for vinterens toppturer” delen jeg skrev tidligere.
 
I mellomtiden - ha en god forberedelse til vinteren der ute!

Til hjemmesiden!
 

Written by Oscar Almgren